ÉletKéplet

ÉletKéplet

Változás

2014. augusztus 27. - Bajsz Brigitta

"A változás fontos. Ugyanúgy a változtatás. Hogy mi a különbség? Furcsán hangozhat, de TE magad. Míg a változás tőled független események láncolata lehet, a változtatást te idézed elő. S ezzel a változást magát akár irányíthatod is.

Jó, megpróbálom érthetőbben elmagyarázni.

Az élet zajlik. Kinek így, kinek úgy. Valami mindig történik, vagy jó, vagy rossz, vagy éppen semleges dolog. Engedd meg, hogy saját példámat idézzem a változás-változtatás megmagyarázásához.

Köztudott, hogy sajnos Magyarországon igencsak nehéz jól fizető álláshoz jutni. Nekem sem volt szerencsém. Nem találtam olyan munkahelyet, ahol az anyagi problémáim megoldására megtaláltam volna a választ. A főiskola után változás volt akkoriban az, hogy friss diplomásként végeztem, ergo rengeteg helyről elutasítottak, mondván nincs tapasztalatom. Változás volt, hogy beütött a svájci-frank katasztrófa, melynek köszönhetően a családom elég nagy anyagi trutymóba keveredett. Tenni kellett valamit, azaz változtatnom kellett a helyzeten. Otthon nem volt munka, hát eljöttem. Skóciában dolgozom, megfelelő fizetéssel ahhoz, hogy eltartsam magam és segítő kezet nyújtsak a családomnak. Változtattam, mert a körülmények, az akkori változások ezt követelték.

És ez egy folyamatos harc. Folyamatosan ki vagyunk téve a változások játékának. A világ nem fog egy helyben topogni, csak azért, hogy nekünk könnyebb legyen. Tetszik, nem tetszik, de ez van. Viszont megkaptuk a lehetőségét annak, hogy kezelni tudjuk a körülményeket.

A változások általánosak és személyesek is lehetnek. A gazdasági válság például egy általános – mindenkire ható – negatív változás. Ha elveszíted a munkádat, az csak rád lesz hatással, illetve szűkebb környezetedre. Ez tehát személyes változás. Egyik esetben sem könnyű megoldást találni. De mind a két eset egyértelműen megköveteli azt, hogy változtass valamin. Ha megszűnt a munkahelyed, váltanod kell. Már az is előrelépés és változtatás, hogy beregisztrálsz a munkanélküli hivatalba. A személyes változások kezelése egyszerűbben kivitelezhető. Könnyebben jutsz dűlőre a személyes problémáiddal, mint a világot magát érintő gondokkal. Végeredményben az általános változás is átfordul személyessé, onnantól kezdve, hogy megérzed a hatását, vagy foglalkozni kezdesz a témával. Magadévá teszed, s ettől fogva személyes problémaként kezeled.

A változás azonban nem csak negatív kimenetelű lehet. Rengeteg olyan dolog történik nap, mint nap, mely pozitív hatással van az emberek élethelyzetére. Ugyanígy általános vagy személyes változásként beszélhetünk ezekről is. A közlekedést megkönnyítő új metróvonal például pozitívan hat rengeteg ember hétköznapjaira. A változás pozitív kimenetelű. Ha a munkahelyeden előléptetnek, több fizetést és nagyobb elismerést kapsz, az rád személyesen nézve pozitív változás.

Hogy egy kicsit aktivizálódjunk, javaslom, fogj egy papírt és tollat és írj össze néhány pozitív és negatív személyes- illetve általános változást, s ha precíz akarsz lenni, akkor az ezekből eredő változtatásokat is kigyűjtheted magadnak. Ez jól rávilágít majd az ok-okozati összefüggésekre, s tisztán láthatóvá válik számodra is a körülmények és a tetteid között húzódó logikai összhang...”

A bejegyzés trackback címe:

https://eletkeplet.blog.hu/api/trackback/id/tr206642911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása